Kiállítások Geresdlakon

< < Vissza a pályázatokhoz

A geresdlaki iskolások németországi táborozása
NEMZ-TAB-EPER-17-0483

A támogatott pályázati program megvalósulása
A Német Önkormányzat Geresdlak 1.8 millió Forintot nyert EMET pályázatán az iskolások németországi táborozására. 16 tanulónak és a kísérőknek szervezett július 26-31 között az Ulm melletti Blaubeurenben tábort a Német Önkormányzat Geresdlak. A tábor célja a tanulók néprajzi, földrajzi és történelmi ismereteinek bővítése, és egyben a tavalyi GULÁG emlékév – melynek alkalmával gyerekeink többször adtak műsort – lezárása. A 6 nap alatt a táborozók teljes ellátásban részesültek, különböző foglalkozásokon és kirándulásokon vettek részt. A csapat felkereste a Duna forrását Donaueschingenben ahol földrajzórát tartottunk. A hivatalos forrás mellett megtekintettük azt a helyet is ahol a Breg és Brigach patak találkozik egymással, hiszen attól a ponttól nevezik Dunának a mi mohácsi folyónkat. A Duna felső szakaszán 15 km-es kenutúrára vittük tanulóinkat. A 3 órás kenuzás gyönyörű környezetben zajlott, sziklák, várak, várromok, kastélyok mellett haladtunk el. Blaubeureni szállásunkon tartott napi foglalkozások alkalmával felkészültünk a vasárnapi ulmi napunkra. Felkészültünk a német nyelvű szentmisére és megtanultuk a német imákat. Zászlókat készítettünk a baranyai németek címerével és a Dunamenti németek címerével. A címerek motívumait és azok jelentését is tanulmányoztuk. Felkészültünk a Dunamenti németek emlékművének a koszorúzására, átismételtük történelmüket és megtanultuk a himnuszukat. A tavalyi GULAG emlékév kapcsán tanulóink ismerték már a németség meghurcolásának történetét, a dachaui koncentrációs tábor megtekintésével más népcsoportok, politikai elítéltek szenvedéseit érezhették át. A Dachau koncentrációs tábort történelem tanári segítséggel jártuk végig, aki sok magyarázatot fűzött hozzá az itt látottakhoz.
Nagyszerű kikapcsolódást nyújtott diákjaink számára a ravensburgi Spieleland, ahol 30 hektáron több mint 100 élményelem várta a szórakozni vágyókat.
Utolsó napunk Ulm városában telt, ahol a dunamenti németség hajóra (Ulmer Schachtel) szállt. Részt vettünk a Münsterben megtartott német nyelvű szentmisén, megnéztük a Dunamenti Németek Múzeumát és az előtte álló életnagyságú Ulmer Schachtelt. A hajó mellé kitűztük az elkészítet zászlóinkat. Találkoztunk a Geresdlakró elszármazottakkal akikkel együtt koszorúztuk meg a Dunamenti németek emlékművét, elénekeltük a himnuszukat és átbeszéltük a Gulág emlékév kapcsán Geresdlakon megtartott megemlékezéseket. Idegenvezető segítségével ismerkedtünk meg Ulm nevezetességeivel.

Schulteisz Balázs, Német Önkormányzat Geresdlak elnöke

Támogatóink:
Pályázatok