Kiállítások Geresdlakon

Tisztelt Látogató!

Szeretettel köszöntjük a geresdlaki kiállítások honlapján. Kiállításaink 2007-ben a Babakiállítással kezdődtek. Ez az egyedülálló kiállítás 2014-ben elnyerte a Nemzeti Művelődési Intézet „Pro Cultura Minoritatum Hungarie” díját. A kezdetek óta mintegy 5 állandó kiállítás tekinthető meg Geresdlakon. Kiállításainkkal törekszünk hagyományaink, szellemi és tárgyi örökségünk méltó ápolására. Német és magyar nyelvű tárlatvezetéssel szorosan kapcsolódunk a német népismereti órák tananyagához. Minden év október második szombatján a kiállítások megtekintése mellett hagyományos gőzgombócunkat is megkóstolhatja a Geresdlaki Gőzgombóc Fesztiválon. Szívesen fogadjuk kiállításainkon és kellemes időtöltést kívánunk Geresdlakon!

Schulteisz Balázs, elnök
Német Önkormányzat Geresdlak

Bejelentkezés:

Schulteisz Józsefné
Tel.: 20/5299753 vagy 69/349-119
E-mail: schultimargit@gmail.com

Geresdlak Község Önkormányzata és Német Önkormányzata
Tel.: 69/349-101
E-mail: geresdlak.onkormanyzat@gmail.com

Tájház

Geresdlak, Flórián utca 13.
előzetes egyeztetés alapján a fenti elérhetőségeken
A geresdlaki tájház a XX. században épült tipikus sváb parasztház. A lakossági közadományokból berendezett lakóházban a bútorok, a tárgyi eszközök, a kézimunkák a múltnak megfelelően őrzik a németség otthonainak emlékét.A ház végében található az istálló és a pajta. a pajtában a mezőgazdasági munkához használt gépek és eszközök láthatók.
További részletek

Babakiállítás

Geresdlak, Hunyadi J. utca 52.
előzetes egyeztetés alapján a fenti elérhetőségeken
A Babavarró Kör 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy az eltűnőben lévő geresdlaki, helyi népviseletet és a helyi népszokásokat megörökítsék. Ám nem egyszerű bababemutatásra készültek, egy kicsit többet szerettek volna. A babák, a népviseletek elkészítésén és bemutatásán túl az egykori falusi élet pillanatképeit részben gyermek- és ifjúkoruk életképeit szerették volna feleleveníteni.
További részletek

Kézimunka kiállítás

Geresdlak, Hunyadi J. utca 22.
előzetes egyeztetés alapján a fenti elérhetőségeken
A XX. század első felének gondolkodás- és életmódját tükrözi ez a kiállítás, amelynek anyagával bepillantást nyerhetünk szüleink, és nagyszüleink életébe. A kézimunkák használati és díszítő eszközként szolgálták az otthonokat.A közel kétszáz kézimunka között nem találunk két egyformát. Az egyediséget kiemeli a "névjegy", a díszes monogram, ami egyben jellegzetességet ad a sváb hímzéseknek.
További részletek

Kendő, vállkendő kiállítás

Geresdlak, Hunyadi J. utca 19.
előzetes egyeztetés alapján a fenti elérhetőségeken
A sváb népviseletnek fontos tartozéka volt mindig is a kendő. A kiállításon látható kendők a geresdlaki népviseletre jellemzők, melyeket az itt élő sváb asszonyok az 1970-es évekig hordtak is.
További részletek

Koffán Galéria

Geresdlak, Dózsa Gy. u. 46.
előzetes egyeztetés alapján a fenti elérhetőségeken
Koffán Károly (Geresd, 1909.X.17.Bp. 1985.XI.9.) festőművész, grafikus, bábművész, ornitológus és fotóművész volt. A polihisztor egykori szülőháza időközben olyan állapotba került, hogy azt már nem volt érdemes felújítani. Így egy pályázat útján a falu közepén álló (Geresd, Dózsa Gy.u-46) egykori emeletes magtár és a lóistálló a művész 100. születésnapjára Koffán - házként született újjá.
További részletek

A Geresdlaki Német Önkormányzat küldetés nyilatkozata

A Testület feladatának tekinti a helyi német nemzetiségi kultúra, a hagyományok, a viselet, a népművészet, a zenei-, és énekkultúra, vallási-hitéleti emlékeinek ápolását, terjesztését és az ifjabb generációknak történő továbbörökítését. Felvállalta a helyben még fellelhető német nemzetiségi emlékek gyűjtését, bemutatását, közreműködik új hagyományőrző közösségek (pl. tánccsoportok, énekkarok) kialakításában, működésükhöz segítséget ad. Kiemelten támogatja a német nemzetiségi oktatást a település intézményeiben. A testület célja a német nemzetiségi közösséghez tartozó, e közösségekhez kötődő lakosság összefogása, a nemzetiségi öntudat, identitástudat erősítése. Mindezt teszik szüleink, nagyszüleink munkájának, értékeinek, hitének adózva abban a reményben, hogy talán mi sem élünk teljesen hiába, nem vagyunk érdemtelenek az örökségre...
További részletek
Támogatóink:
Pályázatok