Kiállítások Geresdlakon

< < Vissza a pályázatokhoz

Beszámoló a német táborhoz
NEMZ-TAB-18-0570

A támogatott pályázati program megvalósulása
A Német Önkormányzat Geresdlak folyamatosan támogatja a geresdlaki német nemzetiségi iskolát. Támogatásunknak köszönhetően 2018 áprilisában arany minősítést szerzett a német nemzetiségi gyerektánccsoportunk, az iskola tanulói közül többen jutottak el országos és megyei német versenyekre. Az iskolában minden évben német nemzetiségi témahétet rendeznek önkormányzatunk támogatásával. A nyári német táborunk célja, hogy összetartsa német nemzetiségi közösségünket, további motivációt adjon a hagyományápoláshoz, és hogy olyan ismereteket nyújtson, amire az iskolában nincs idő, vagy nincsenek meg a kellő feltételek. Az országban is egyedülálló kiállítási anyagunk segítségével a táborban nagyon jól tudtuk szemléltetni, majd a gyerekekkel gyakorolni a svábság mindennapi életében folyamatosan jelen lévő hímzési technikákat, monogramok készítését. A gyerekek saját monogramjukat hímezték könyvjelzőre, majd az ügyesebbek a régi hagyományoknak megfelelő előnyomott dísztextilt is hímezni kezdtek. A barkácsolni minden nap volt lehetőségük a diákoknak, hiszen a digitális technika hiányában volt idejük befejezni előző napi munkájukat, vagy éppen egy új technikát, új munkadarabot elkezdeni.

Hitéleti programunk a mindennapok része volt. A déli főétkezések előtt egyszerű német nyelvű imát tanultunk meg, és folyamatosan megtanultuk a "Mi Atyánk"-at és az "Üdvözlégy Máriát". A tábor zárásakor a Bagolyvár utcai kápolnánál tartottunk lelki gyakorlatot. A hitéleti beszélgetések alkalmával egy új ötlet fogalmazódott meg bennünk, amit idén, azaz 2019. május 24-én színpadra is állítunk. Az új ötlet kidolgozásában támaszkodtunk a táborban elsajátított imákra és dalokra is. Műsorunk címe: Zarándoklat Máriakéméndre.

Tervezett és nagyon jól sikerült programunk volt a zamárdi tájház megtekintése. Zamárdiba kerékpárral mentünk el. Tanulóink összehasonlították a geresdlaki és a zamárdi tájházat, nagyon sok hasonlóságot fedeztek fel az egymástól viszonylag távol eső, de mindkét épületre jellemző paraszti életformára. A tárlatvezető türelmének és szakértelmének köszönhetően érdekes és információkban gazdag programot sikerült megvalósítanunk.

A jól sikerült nyári német tábornak köszönhetően tovább emelkedett a német nemzetiségi gyerektánccsoport létszáma, a táborban elsajátított vidámabb német táncot beloptuk a hétköznapokba. Az ott született ötletet a tanév során kidolgoztuk és május 24-én színpadra állítjuk. Nagyon sok gyermekünk hátrányos helyzetű, őnekik ez volt az egyetlen lehetőség, hogy diáktársaikkal együtt táborozhassanak. Köszönjük!

Schulteisz Balázs

Támogatóink:
Pályázatok